Herkomst
TRC

GESCHIEDENIS
In Tibet wordt deze hond Do-Khyi (de geketende) genoemd, zoals alle honden die het Mastiff-type vertegenwoordigen.
De Tibetaanse Mastiffs of Tibet Doggen zijn grote herders- en waakhonden, die gewoonlijk buitenshuis aan de keten gebonden lagen.
Het is een krachtig gebouwde hond, levenslustig, intelligent, niet altijd even licht op te voeden, doch tegenover zijn eigenaren uitgesproken trouw.
Hij wordt aanzien als de stamvader van alle Mastiffs, dogachtigen en zelfs van enige typen herdershonden.
De dertiende Dalai-Lama bezat twee van zulke prachtexemplaren en na het ochtendritueel, konden zijn lievelingdieren rekenen op een flinke stoeipartij. Aangezien in het land van oorsprong verschillende typen en kleuren waar te nemen zijn, geeft het Tibetaanse volk toch de voorkeur
aan de black en tan gekleurde Mastiff.
Als nu zulk dier aldaar een halsband draagt, geweven uit rood gekleurde yakwol, betekent dit, dat hij volkomen betrouwbaar is.
Hoewel een tiental jaren geleden de eerste exemplaren hun intrede deden, stellen wij vast dat dit ras, heden ten dage, kan bogen op een ruime belangstelling, zowel in eigen land alsook in onze buurlanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

BEKNOPTE RASBESCHRIJVING
Algemene verschijning : krachtig, zwaar, goed gebouwd met goede botvorming. Indrukwekkend, een statige maar vriendelijke verschijning.
Temperament: op afstand en beschermend.
Hoofd en schedel: massief hoofd waarbij de verhoudingen van de neuslengte en de schedel dezelfde zijn, goede stop. Tamelijk brede snuit goed
gevuld en vierkant van alle kanten bekeken. Neus groot en goed gepigmenteerd met wijde neusgaten. Lippen goed ontwikkeld en ietsje afhangend.
Ogen : zeer expressief, kleur donkerbruin met vele nuances. Ogen ovaalvormig en lichtjes schuin.
Oren : van middelmatige grootte, V-vormig afhangend. Hoog aangezet van het hoofd geplaatst en naar beneden het hoofd rakend, bedekt met een korte zachte vacht.
Gebit: uitgesproken schaargebit en forse kaken.
Rug : stevig, goed gespierd en rechtlopend.
Voorhand : schouderpartij goed ontwikkeld met stevig bot. Voorpoten rechtlopend met lichte boog aan de voet. Bovendeel bedekt met dikke vacht
of franjes.
Lichaam : stevig, gespierd met rechte rug, goede borstligging. Lengte van het lichaam is lichtjes superieur aan de schofthoogte.
Achterhand : fors, gespierd met goed spronggewricht, rechtlopend.
Voeten : groot, stevig en kompact. Kattevoeten, goed voorzien van vacht tussen de tenen.
Staart : middelmatige lengte, hoog aangezet, goed behaarde pluimstaart die een lus vormt en lichtjes de rug raakt.
Gangwerk : stevig gangwerk, echter altijd licht en verend.
Vacht: vacht bij de reuen is voller dan bij de teven. Fijn maar stevig, sluik nooit zijdeachtig, gegolfd of gekruld. Rug en schouder hebben een rijke vacht. Buitenzijde van de poten dragen franjes.
Kleuren : intensief zwart, zwart-rood, bruin, verschillende tinten goud, verscheidene tinten grijs alsook grijs met gouden aftekeningen.
Hoogte : 66 cm schofthoogte bij de reuen, 61 cm bij de teven zijn de ideale maten. Fouten : al wat niet beantwoord aan bovenvermelde raspunten.

N.B. De reuen moeten beide testikels afgedaald in het scrotum bezitten.

 

Terug naar begin Pagina

Tibetaanse Mastiff
Tibetaanse Mastiff
Terug naar vorige paginaDe Lhasa ApsoDe Tibetan terrierDe Shih TzuDe Tibetaanse MastiffDe Tibetaanse Spaniel
Voor Nederlandse tekst klik hierGa naar Facebook pagina