Herkomst
TRC

Geschiedenis :

De Shih Tzu vond zijn bakermat in het Verre Oosten. Hij dankt zijn naam aan de Chi­nezen, waar Shih Tzu Tibetaanse Leeuwhond" betekent. Het ras is vermoedelijk ontstaan uit de Lhasa Apso en de kostbare Pekingees.
Al met al is het sedert vele eeuwen tot op de dag van vandaag een voortreffelijke ge­zelschapshond, die zeer vriendelijk van aard is, minder terughoudend dan de Lhasa-Apso en graag bij de mensen verkeert.
Deze afstammelingen van de Lho-Tse of Hapadog is dus wel degelijk verwant met onze Ti­betaanse rassen. Het zijn kleine pittige gezelschapshonden waar men, evenals de andere Tibetaanse rassen, in Tibet zeer veel prijs op stelt.
Een lange vacht, die minder stug is dan die van de Lhasa Apso, bedekt het gehele li­chaam. Daarbij genieten een witte bles op het voorhoofd en een witte staartpunt, sym­bool van de stralende sneeuw, extra voorkeur.

 

 

 

 

 

 

 

 Beknopte rasbeschrijving van de Shih Tzu

Algemene verschijning: Robuuste hond met een lange vacht waarbij het aanzicht van de snuit doet denken aan een Chrysant.
Temperament: vriendelijk en onafhankelijk.
Hoofd en schedel: Het hoofd is groot en rond. De ogen zijn centraal in het hoofd ge­plaatst, rond en goed gepigmenteerd. Bij bruingekleurde Shih Tzu is een leverkleurige neus getolereerd. De neuslengte is 2,5 cm met een goede stop. Neus zwart.
Ogen: Groot, donker en rond. Bij bruingekleurde bonden zijn lichtgekleurde ogen toege­laten. Er mag geen wit in de ogen zichtbaar zijn.
Oren: Groot, afhangend en goed behaard. Laag aangezet.
Gebit: tanden waterpas op elkaar staand of licht voorbijtend gebit. De mond is groot en de lippen vol.
Hals: Goed geproportioneerd, lichtjes oplopend. De lengte moet voldoende zijn om het hoofd fier rechtop te kunnen dragen.
Voorhand: Goede schouderpartij. Korte voorpoten goed gespierd met een goed bot, zo recht mogelijk lopend, grote en diepe borst.
Lichaam: De lengte van het lichaam is ietsje superieur aan de schofthoogte, solide en rechte rug.
Achterhand: Kort, gespierd met goed bot. Rechtlopend, dijen rond en goed gespierd. De poten tonen massief door de lange vacht.
Voeten: Rond, gesloten en voorzien van goede kussentjes. Zij tonen groot door de over­vloedige vacht.
Staart: Gekruld enigszins in een lus over de rug gedragen, hoog aangezet. Moet onge­veer ter hoogte komen van de schedel, wat een compact geheel voorstelt.
Gangwerk: Harmonieus en gelijkmatig.
Vacht: Lange zachte vacht, niet gekruld. Goede ondervacht, lichtjes gegolfd is toege­laten.
Kleuren: Alle kleuren zijn toegelaten maar een witte bles en witte staartpunt zijn zeer gewaardeerd.
Gewicht en maat: Van 4,5 tot 8 kg. Ideaal gewicht is tussen 4,5 en 7,3 kg. Schoft­hoogte +_ 27 cm. Het type en algemeen beeld zijn van meer belang in dit ras en zullen niet opgeofferd worden aan gewicht of grootte.
Fouten: Al wat niet omschreven is in de rasstandaard.
N.B. De reuen moeten beide testikels afgedaald in het scrotum bezitten.

 

Terug naar begin Pagina

Thih Tzu
Shih Tzu
Terug naar vorige paginaDe Lhasa ApsoDe Tibetan terrierDe Shih TzuDe Tibetaanse MastiffDe Tibetaanse Spaniel
Voor Nederlandse tekst klik hierGa naar Facebook pagina